Opvragen Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) wordt makkelijker.

Geplaatst op 20-05-2011 in Nieuws

Het opvragen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) wordt makkelijker. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil het mogelijk maken om de aanvraag voortaan rechtstreeks bij hem in te dienen in plaats van bij de burgemeester.

De minister heeft net een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd dat in een elektronische rechtstreekse aanvraag voorziet als optie naast de bestaande regeling. Het blijft dus ook mogelijk om de aanvraag via het loket van de gemeente in te dienen. Jaarlijks worden zeker 400.000 VOG-aanvragen gedaan.

Een VOG voor natuurlijke personen is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de aanvrager geen bezwaar oplevert voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een nieuwe baan. Een VOG staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Voor sommige functies, zoals onderwijzers en taxichauffeurs, is de verklaring wettelijk verplicht. Een VOG kan ook worden gevraagd als iemand lid wil worden van een schietvereniging. Het oordeel over de VOG-aanvraag, dus of er geen bezwaar naar voren is gekomen, wordt alleen afgegeven aan de persoon die de aanvraag heeft ingediend. Die kan dan zelf beslissen of hij of zij de verklaring wil overleggen. De verklaring bevat geen concrete gegevens over de eventuele strafrechtelijke antecedenten van de betrokkene.

‘De elektronische VOG-aanvraag biedt de betrokken burgers en organisaties een gebruiksvriendelijke, plaats- en tijdsonafhankelijke procedure en vermindert de uitvoeringskosten van gemeenten’, houdt Opstelten de Kamer voor. De verwachting is dat het elektronisch indienen van VOG-aanvragen snel na de invoering een flinke vlucht zal nemen. De elektronische VOG zal ook iets goedkoper zijn: 24,55 euro, tegenover 30 euro voor een aanvraag via de gemeente.

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen