MKB INFRA: realistisch social-returnbeleid biedt uitkeringsgerechtigden écht werk

Geplaatst op 07-11-2012 in Nieuws

MKB-infrabedrijven staan open voor het inzetten van uitkeringsgerechtigden. MKB-ondernemers zien dit als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Echter, deze bedrijven ervaren veel knelpunten bij de door overheden (veelal gemeenten) opgelegde social-returnverplichtingen bij het aanbesteden van werk voor een deel van de aanneem- of loonsom.

 

Gebrek aan ervaring bij gemeenten
En ook gemeenten hebben nog weinig ervaring met een goede inzet van social return. Zo blijkt uit het TNO-project ‘Beter samenwerken rond social return’. Op basis van dit project heeft MKB INFRA een handleiding ‘social return on investment in mkb-infrabedrijven’ samengesteld met knelpunten, conclusies, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden.

Eisen niet-realistisch en moeilijk uitvoerbaar
Mkb-infrabedrijven ervaren bepaalde eisen van gemeenten als niet-realistisch of moeilijk uitvoerbaar. Dan gaat het om het stellen van steeds hogere percentages social return op basis van de loon- of aannemingssom of eisen dat bij elke nieuwe aanbesteding een nieuwe medewerker aan werk moet worden geholpen. Ook zijn sommige opdrachten van te korte duur om social return te kunnen toepassen of wordt op basis van laagste prijs aanbesteed, waardoor er geen ruimte is om bijvoorbeeld medewerkers op te leiden. Daarnaast kennen veel gemeenten de in te zetten mensen uit de kaartenbakken niet, waardoor ze onvoldoende weten over de mogelijkheden van deze mensen. Een boete voor bedrijven waar social return niet is gelukt, ook bij een goede verklaring, wordt als zeer onbillijk ervaren. En bij economische tegenwind leidt de inzet van mensen uit de kaartenbak tot verdringing van reguliere BBL’ers, hetgeen niet de bedoeling kan zijn.

 

Lees verder : www.mkb-infra.nl/index.php

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen