Is het aanbestedingsrecht wel geschikt voor projecten als de Fyra?

Geplaatst op 13-06-2013 in Nieuws

 Wat een supersnelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel had moeten zijn, werd een falend traject met het rangeerterrein als laatste station. Het Fyra-fiasco heeft gedupeerde reizigers en miljoenen euro’s schade tot gevolg gehad. De Tweede Kamer heeft op 4 juni 2013 besloten een parlementair onderzoek te doen naar het debacle, waarbij zeker ook de aanbesteding zal worden onderzocht. In media en politiek speelt de vraag op, is het aanbestedingsrecht eigenlijk wel geschikt voor dergelijke projecten?

Aanbesteden
Aanbesteden is in feite niets meer dan via bepaalde Europese spelregels offertes opvragen bij verschillende partijen. Ieder huishouden zal bijvoorbeeld bij een grote verbouwing onderzoeken wie op welke manier het beste en het goedkoopste deze opdracht kan uitvoeren. Daarbij zou ik in ieder geval niet alleen kijken naar de laagste prijs, maar ook naar welke kwaliteit wordt geboden.

Laagste prijs versus kwaliteit
Het belangrijkste criterium bij de aanbesteding voor de Fyra was ‘laagste prijs’. In een laagste prijs aanbesteding speelt kwaliteit geen enkele rol. Het is wel mogelijk om kwaliteit een rol te laten spelen binnen het aanbestedingsrecht, aangezien ook gekozen kan worden voor de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). Er wordt dan in principe gezocht naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Aan het gelijk stellen van de beste aanbieding aan de laagste prijs kleeft inderdaad het risico dat er niet wordt getoetst op kwaliteit.

Nieuwe aanbestedingswet van 1 april 2013
Door de nieuwe Aanbestedingswet van 1 april 2013 moet in een (Europese) aanbesteding in principe gegund worden op kwaliteit. Voorheen (ten tijde van de Fyra aanbesteding) had een aanbestedende dienst een keuzevrijheid of gunnen op laagste prijs of gunnen op EMVI (kwaliteit en prijs). Nu kan er alleen nog gegund worden op laagste prijs als de aanbestedende dienst die keuze kan motiveren.

 

Lees verder : rechtennieuws.nl/39727/is-het-aanbestedingsrecht-wel-geschikt-voor-projecten-als-de-fyra.html

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen