“Ik richt mij bij aanbestedingen liever op de inhoud”

Geplaatst op 14-09-2013 in Nieuws

Aanbestedende diensten - waaronder scholen - moeten voortaan beschikken over een onafhankelijk klachtenmeldpunt. Dat is een gevolg van de nieuwe aanbestedingswet, die op 1 april 2013 van kracht werd. Het opzetten van zo’n meldpunt is omslachtig en duur voor de meeste scholen. Zeker als je bedenkt dat zij niet dagelijks aanbestedingen uitvoeren. De Besturenraad biedt een oplossing. Leden kunnen tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruikmaken van het onafhankelijk klachtenmeldpunt aanbestedingen.

De nieuwe aanbestedingswet heeft nogal wat consequenties voor scholen. Ze moeten - net als andere aanbestedende diensten - transparanter communiceren over hun keuzes tijdens de aanbestedingsprocedure dan eerder het geval was. Desgevraagd moeten ze deze keuzes bovendien uitgebreid motiveren. Zonder meer kiezen voor de goedkoopste partij, is er niet meer bij. Ook het bundelen van verschillende opdrachten is een stuk lastiger geworden. Overigens gelden er niet alleen nieuwe regels voor Europese aanbestedingen: ook aanbestedingen onder het drempelbedrag moeten aan aanvullende voorwaarden voldoen.

Rechtszaken voorkomen

Door al deze extra eisen is het voor scholen nog belangrijker om vóór het inkopen van producten en diensten na te denken over hun behoeftes en de gekozen inkoopmethodes. Leveranciers vinden bovendien makkelijker argumenten om te klagen. Deze klachten moeten binnen de nieuwe aanbestedingswet snel en laagdrempelig worden afgehandeld. Vandaar de verplichting voor aanbestedende diensten om een klachtenmeldpunt in te stellen. Zo wil de wetgever een stroom aan rechtszaken voorkomen. 

 

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel op besturenraad.nl.

 

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen