Aanbestedingsanalyse over 2450 openbare aanbestedingen gepubliceerd

Geplaatst op 16-09-2013 in Nieuws

et is afgelopen zomer geen komkommertijd geweest wat betreft onderzoek en analyse naar aanbestedingen in de bouw. Na een eerdere rapportage in de afgelopen zomerperiode van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) met feiten rond aanbesteden in de bouwsector, heeft nu ook de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra (Stabi) een Aanbestedingsanalyse 2012 gepubliceerd. Het gaat om een uitgebreide analyse van elke openbaar aangekondigde aanbesteding van werken in 2012. Ieder jaar brengt het Aanbestedingsinstituut een dergelijke analyse uit.

Het instituut onderzocht alle 2450 openbare aanbestedingen voor werken van provincies, waterschappen, 49 gemeenten en het Rijk, ofwel opdrachtgevers die in 2012 individueel goed waren voor acht of meer aanbestedingen. Het onderzoek richtte zich op de kwaliteit van de aankondiging (de zogenaamde ‘droge’kenmerken), de mate van zorgvuldigheid in de eisen, het toen nog vrijwillig gebruik van de nu verplichte EMVI-maatstaf en de inzet van moderne contractvormen als design & construct of dbfmo.

Omdat de nieuwe Aanbestedingswet 2012 een grote impact kan hebben op zowel het gebied van de ‘droge’ kenmerken als op het gebied van doelmatigheid, heeft het instituut voor de analyse van 2012 de nadruk gelegd op het traceren van de best presterende aanbestedende diensten. Deze hebben immers al laten zien dat zij professionaliteit bij het aanbesteden hoog in het vaandel hebben. Bij het aanpassen aan het nieuwe wetgevende pakket kunnen andere aanbesteders daar veel van leren. En op die manier kunnen de cijfers over 2012  een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van professionaliteit die volgens de nieuwe wet van de aanbestedende diensten wordt verlangd.

Enkele interessante feiten: voor wat betreft de Rijksoverheid gaat Rijkswaterstaat er met de eer van de hoogste score vandoor, gevolgd door de Rijksgebouwendienst en ProRail. De hoogst scorende decentrale overheid is het Waterschap Brabantse Delta. De best scorende gemeente is Arnhem. Van de G4 staat alleen Utrecht in de top 5. Met name Amsterdam valt tegen met een 37ste plek van de in totaal 49 gemeentes met 8 aanbestedingen of meer in 2012. Bij de provincies gaat Zuid-Holland aan kop, met een goede score op alle onderdelen.

Download de analyse 'Langs de meetlat'.

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen