Right to Challenge neemt plaats in aanbestedingen

Geplaatst op 30-09-2016 in Nieuws

an oudsher selecteert een overheidspartij een marktpartij door een competitieve procedure om een opdracht uit te voeren. Nu is er een verandering gaande. Steeds vaker staan burgers op om hun omgeving zelf beter, mooier en socialer te maken. In de gemeente Lierop is bijna de helft van de inwoners verenigd in 'Lierop leeft' en bieden gezinnen een helpende hand voor wie hulp nodig heeft. In Almere bepaalt de gemeente enkel nog de ligging van de straten, maar gaan de bewoners verder over de openbare ruimte: de speelplekken, groenstroken, trottoirs en parkeerplekken. In Apeldoorn wekken inwoners en bedrijven samen duurzame energie op, delen de winst en investeren die weer in nieuwe energie.

Het instrument dat dit soort initiatieven mogelijk maakt is het Right to Challenge. Dit concept is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en maakt daar integraal onderdeel uit van het systeem van buurtrechten die zijn beschreven in de Localism Act 2011. Dit houdt in dat burgers de overheid kunnen uitdagen om een taak niet uit te besteden aan een marktpartij, maar in beheer te geven van bijvoorbeeld een burgercollectief. Dit idee is in Nederland overgenomen.

Lokale overheden bieden burgers en burgercollectieven steeds meer de mogelijkheid om zelf taken op zich te nemen. Inmiddels is in de WMO ook een dergelijk uitdaagrecht vastgelegd. Er zijn politieke partijen die voorstander zijn van een breder ingebed uitdaagrecht. In een initiatiefnota van ChristenUnie en PvdA pleiten zij ervoor dat de regering met voorstellen komt om het uitdaagrecht breder in de wetgeving op te nemen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op aanbestedingscafe.nl.

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen