Problemen en kansen in de schoonmaak

Geplaatst op 01-02-2012 in Nieuws

Opnieuw staken de schoonmakers in Nederland. De vraag leeft wat de achterliggende problematiek is. Ik was van 1977 tot 1990 als personeelsman actief bij een groot schoonmaakbedrijf, en van 2006 tot 2010 bij NS, waar ik de schoonmaakstaking over mij heen kreeg. In de tussenliggende periode is in de branche een aantal zaken ernstig verslechterd:

 

  • De markt is een vechtmarkt geworden, waarin een zeer scherpe prijsconcurrentie heerst.
  • De kennis bij opdrachtgevers om bij aanbesteding professionele en kwaliteitsnormen te hanteren en toe te passen is uitgehold.
  • De productiviteit die geĆ«ist wordt, bijvoorbeeld het aantal vierkante meters dat per uur moet worden schoongemaakt, is vaak uitzonderlijk hoog.
  • De sociale infrastructuur binnen de schoonmaakbedrijven is uitgekleed. Zo is de span of control van een leidinggevende vaak zo bizar hoog dat de bejegening van de individuele schoonmaker erbij inschiet; de normale communicatie wordt mede door de druk gemarginaliseerd.
  • De gemiddelde contractduur is gehalveerd, waardoor partnership en synergie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers ernstig worden bemoeilijkt, met als gevolg ernstig kwaliteitsverlies in het laatste jaar van het contract voor de opdrachtgever en afbraak van vakmanschap op de werkvloer.
  • Lees verder:www.fmm.nl/column/column/problemen-en-kansen-in-de-schoonmaak.105617.lynkx

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen