Beukenhorst koffie Verstraaten Business Travel BV VelopA-Omniplay Jan de Wit Group N.V. Bergerhof Taxi & Tours BV Taxi van Dijk B.V. Cuijk Zagers Personenvervoer B.V.
Linked in Sitemap | Realisatie: BeSite

Aanbestedingen als nieuw verkoopkanaal

Geplaatst op 18-02-2013 in Weblog

Afgelopen maanden hebben wij intensief MKB-bedrijven benadert om kennis te laten maken met Europese Aanbestedingen. Je merkt dat men er in eerste instantie argwanend tegen aan kijkt, vaak veroorzaakt door de negatieve berichtgeving in de media maar ook omdat men er zich niet echt in verdiept heeft. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat er in Nederland jaarlijks meer dan € 60 miljard wordt aanbesteedt.

En dat geldt niet alleen voor de bouw of het vervoer, maar voor alle sectoren ( Van het leveren van schoenen en sokken tot het leveren van bedden, personenvervoer, ICT-diensten, schoonmaak etc.etc.).

Er is duidelijk “ honger “ naar nieuwe omzet, en het liefst voor langere termijn en in opdracht van een goede en betrouwbare klant. Tja, de overheid is dan misschien niet de snelste betaler, maar je hebt toch de zekerheid dat er geld komt en met lange betalingstermijnen dien je rekening te houden. We zien overigens wel een verbetering in de betalingstermijnen van de overheid die langzamhand toch naar 30 dagen in plaats van de 60 dagen gaan, een goede ontwikkeling!

De term “ onbekend maakt onbemint “ geldt zeker voor veel ondernemers : persoonlijk verbaas ik mij wekelijks over het feit dat ondernemers tijdens de kennismakingsgesprekken aangeven dat de omzetten teruglopen en tegelijkertijd gewoon tegen mij zeggen dat zij “ geen zin in dat gedoe met aanbestedingen “  hebben ! Ze begrijpen de materie niet, al die “ onzinnige procedures “, tijdrovend en wie moet het gaan doen? Men wilt toch de goedkoopste leverancier !

Deze passieve houding is toch niet te geloven, hoezo crisis ??

Wij ondersteunen graag bedrijven bij het inschrijven op EU – aanbestedingen, vinden het fantastisch dat na het winnen van een opdracht onze klanten hierdoor verder kunnen groeien en in staat zijn om door deze nieuwe omzetten ook verder kunnen innoveren en investeren in o.a. ICT. Natuurlijk, na circa 4 jaar moet je als ondernemer opnieuw aan de bak en is het absoluut geen gelopen koers dat je als huidige leverancier weer de opdracht gegund krijgt maar gedurende deze 4 jaar kan je volop verder aan de weg timmeren, kan deze nieuwe opdracht prima als goede referentie worden gezien.

Voordeel is hierbij dat het jou alles bedrijf verdomd scherp houdt, wetende dat er meer kapers op de kust zitten.

Dat las ik vanmorgen ook in het Financieel Dagblad over schoonmaakbedrijf CSU. Ondanks het verlies van de grootste opdrachtgever, het schoonmaken van NS- treinen in Nederland, was 2012 voor dit bedrijf in financiele zin wel een succesvol jaar. In 2012 werd ondanks het wegvallen van deze omzet ( € 140 miljoen / 4% van de concernomzet) afgesloten met een omzet toename van 5%. Naast overnames van branchegenoten kwam deze groei ook door het binnenhalen van grote schoonmaak-opdrachten voor o.a de Belastingdienst, Dienst Justitiele Inrichtingen en de Bloed-banken. En ook het bedrijfsresultaat (ebit) bleef op niveau, € 15 miljoen.

De brutomarge schommelt al jaren rond de 5% en ook deze bleef in 2012 op niveau.

 Het blijft een continu proces,maar het is meer dan de moeite waard. Denk nu niet dat uw bedrijf te klein is om mee te doen aan EU- aanbestedingen. Laat dat oordeel over aan adviseurs die ruime ervaringen hebben met aanbestedingen : er zijn veel mogelijkheden om alleen of samen met collega-bedrijven in te schrijven maar daar moet u wel voor open staan en tijd voor in willen steken. Want het is (waarschijnlijk) te laat om straks te moesten constateren dat  een van uw grootste en trouwste opdrachtgevers “ opeens “ Europees het schoonmaakwerk in uw gemeente gaat aanbesteden en u niet in staat bent om hierop te anticiperen. U bent dus gewaarschuwd !

Nieuws

25
feb

Actuele uitspraken aanbesteding...

Actuele uitspraken aanbestedi...

25
feb

Miljoenenaanbesteding door de...

De landelijke gezondheidsdien...

18
jun

Actuele uitspraken aanbesteding...

Hieronder treft u de actuele...

Nieuws

18
jun

Nieuw omzet in coronatijden

Veel ondernemers zijn op zo...

18
feb

Aanbestedingen als nieuw verk...

Langzamerhand zien onderne...

Actuele aanbestedingen